IMBRAMOWSKA KAPUSTA NA ŻURZE

Drukuj

IMBRAMOWSKA KAPUSTA NA ŻURZE

 


Cechy szczególne potrawy:

Kapusta na żurze gotowana  była w Imbramowicach od niepamiętnych czasów. Była to potrawa wchodząca w skład niemalże codziennego jadłospisu. Jadało się ją nie tylko na obiad, ale również często na śniadanie. Podyktowane to było powszechną uprawą kapusty jak również jej walorami odżywczymi i smakowymi. Potrawa posiada niepowtarzalny smak delikatnie kwaszonej kapusty z posmakiem żuru. Jest niespotykana w innych regionach kraju.

Tomasz Korczyński – Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic „Dłubnia u źródeł”.

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij