Karp wędzony
Cena: 35 zł/kg
W Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie nie może zabraknąć karpia! Smażony, duszony, w warzywach… a może tym razem wędzony? Karp wędzony to wyjątkowy rarytas, przygotowany w tradycyjny sposób z pewnością będzie królował na świątecznym stole.
Wytwórca: Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Robert Jaworski
Formularz zamówienia - Kiermasz Świąteczny
2014-12-09 165.5 KB 477
Pstrąg wędzony po chechelsku
Cena: 31 zł/kg
Doskonały pstrąg z lokalnej hodowli, bez konserwantów. Posiada wysokie walory smakowe dzięki naturalnym przyprawom bez dodatku chemii. Wędzony drewnem śliwkowym.
Wytwórca: Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Robert Jaworski
Formularz zamówienia - Kiermasz Świąteczny
2014-12-09 165.5 KB 477
Chleb dworski
Cena: 5 zł/sztuka
Chleb według tej receptury pieczono w rodackim dworze już w XIX w. wówczas pieczono w dużych pieczach chlebowych jednorazowo kilka lub kilkanaście bochenków. Obecnie chleb wypiekany jest w piecach elektrycznych, jednak sposób przygotowania ciasta pozostaje od lat ten sam. Składniki użyte do wypieku chleba dobrze wpływają na układ trawienny jak i na smak potrawy. Świeży chleb przyciąga swym zapachem i wyglądem, a po spróbowaniu smakiem.
Wytwórca: KGW Rodaki
Formularz zamówienia - Kiermasz Świąteczny
2014-12-09 165.5 KB 477
Smalec jurajski gotowany
Cena: 6 złotych/słoiczek
Smalec jurajski gotowany zarejestrowany został jako Produkt Tradycyjny na liście Ministerstwa Rolnictwa w 2012 roku. Smalec ten przygotowywany jest na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej od około 100 lat. Dawniej w każdym gospodarstwie hodowano trzodę chlewną, która stanowiła nie raz podstawę wyżywienia rodziny. Po każdym świniobiciu, które miało miejsce przynajmniej kilka razy w roku, np. z okazji Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocnych, mężczyźni zajmowali się wyrabianiem kaszanki, salcesonów czy kiełbasy, natomiast kobiety przygotowywały z oddzielonego przez gospodarza tłuściejszego mięsa smalec. Podstawą przygotowania wyjątkowego smalcu są użyte surowce, zwłaszcza odpowiednie mięso. malec jurajski gotowany różni się zdecydowanie od innych wytapianych smalców pod względem walorów smakowych jak i zdrowotnych. Jest produktem lekkostrawnym i o niższej zawartości cholesterolu. Obecnie smalec jurajski gości na stołach przy różnych imprezach organizowanych w lokalnym środowisku i cieszy się ogromną popularnością.
Wytwórca: KGW Ryczówek
Formularz zamówienia - Kiermasz Świąteczny
2014-12-09 165.5 KB 477
Żurek Dworski
Cena: 3zł/słoik 270 ml
"Żurek Dworski od początku do końca jest wytwarzany przez nas samych. W swoim składzie nie ma żadnych środków ulepszających smak ani też przedłużających trwałość produktu. Jest zdrowy jako dodatek do tradycyjnych zup, powoduje u dzieci zwiększony apetyt, wpływa na lepsze trawienie, posiada naturalne bakterie wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Jest naturalnie kwaśny bez dodatkowych substancji zakwaszających. Przepis na zakwas podany powyżej przekazywany jest z dziada pradziada następnym pokoleniom."
Teresa Soczówka - Stowarzyszenie „Babiniec”
Formularz zamówienia - Kiermasz Świąteczny
2014-12-09 165.5 KB 477