1. Składniki:
2. Przepis:
Drożdże połączyć z mlekiem. Resztę składników wymieszać, dodać drożdże, szczyptę soli. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż ciasto wyrośnie. Z gotowego ciasta formować niewielkie kulki i smażyć na tłuszczu.
3. Cechy szczególne potrawy:
Tradycje kulinarne w Gminie Trzyciąż sięgają bardzo odległych czasów. Ciasto ruszane wywodzi się z ciasta chlebowego i było obok chleba elementarnym posiłkiem w domach wiejskich. Początkowo sporządzono rozczyn z ziemniaków, cukru, mąki i drożdży rozpuszczonych w wodzie. Następnego dnia wykonywano na tej bazie różnego rodzaju ciasta i pieczywo. Na niedzielę musiał być zawsze placek drożdżowy, choćby postny ale z grubą warstwą kruszonki – wspominają starsi mieszkańcy gminy – wykwintniejsze były placki z serem i owocami. Praktykowane było dodawanie do ciasta i chleba ugotowanej marchwi lub ziemniaków aby dłużej utrzymać świeżość. Z tej oto receptury wywodzą się pączki z ziemniaków w smaku przypominające tradycyjne pączki ale dłużej utrzymujące świeżość dzięki dodanemu naturalnemu składnikowi czyli ziemniakom.
Bożena Kościej – Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Trzyciąż