„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW

Drukuj

PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW

1. Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych rozgniecionych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Sól
  • Mleko
  • Smalec do smażenia

 

2. Przepis:

Drożdże połączyć z mlekiem. Resztę składników wymieszać, dodać drożdże, szczyptę soli. Odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż ciasto wyrośnie. Z gotowego ciasta formować niewielkie kulki i smażyć na tłuszczu.

 


3. Cechy szczególne potrawy:

Tradycje kulinarne w Gminie Trzyciąż sięgają bardzo odległych czasów. Ciasto ruszane wywodzi się z ciasta chlebowego i było obok chleba elementarnym posiłkiem w domach wiejskich. Początkowo sporządzono rozczyn z ziemniaków, cukru, mąki i drożdży rozpuszczonych w wodzie. Następnego dnia wykonywano na tej bazie różnego rodzaju ciasta i pieczywo. Na niedzielę musiał być zawsze placek drożdżowy, choćby postny ale z grubą warstwą kruszonki – wspominają starsi mieszkańcy gminy – wykwintniejsze były placki z serem i owocami. Praktykowane było dodawanie do ciasta i chleba ugotowanej marchwi lub ziemniaków aby dłużej utrzymać świeżość. Z tej oto receptury wywodzą się pączki z ziemniaków w smaku przypominające tradycyjne pączki ale dłużej utrzymujące świeżość dzięki dodanemu naturalnemu składnikowi czyli ziemniakom.

 

Bożena Kościej – Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Trzyciąż

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest niedziela, 11 maja 2025r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij