ROGALIKI JURAJSKIE

Drukuj

ROGALIKI JURAJSKIE

1.Składniki:

 


2.Przepis:

Mleko zagrzać do temperatury 25 st. i  rozprowadzić  w nim drożdże, a następnie ok. ? mąki wymieszać i pozostawić do fermentacji na okres 30-60 min. Jaja wymieszać z cukrem, podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru a następnie dodać do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodać sól, cukier waniliowy pozostałą część maki, a na końcu rozpuszczony tłuszcz. Sporządzone ciasto pozostawić do fermentacji. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształt prostokąta. ?  powierzchni ciasta pokryć cienką warstwą zmiękczonego masła. Po zaklejeniu boków ciasta wałkować nadając mu kształt prostokąta. Proces wałkowania i składania powtarzać trzykrotnie. Z prostokąta wycinać trójkąty, formować rogaliki nadziewając je powidłami lub marmoladą . Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.  Na zakończenie rogaliki smarujemy gorącym cukrem zagotowanym w bardzo małej ilości wody.

 


3.Cechy szczególne potrawy:

Rogaliki Jurajskie znane są w naszych domach od bardzo wielu lat. Niezależnie czy jest to stół ludzi bogatych czy biednych. Przepis znajduje się w bardzo wielu zeszytach naszych gospodyń i jest niezmienny od lat. Nasze Rogaliki Jurajskie przygotowywane są z naturalnych produktów: mąka, jaja, cukier, powidła, masło.  Składniki te dostępne są w każdym domu. Są bardzo praktyczne, nadają się na każdą okazję  bardziej lub mniej uroczystą a dzieci je wprost uwielbiają. Ich smak jest niepowtarzalny, delikatny, głęboki. Nadają się jako przekąska do szkoły, są niezastąpione w podróży. Są uniwersalne, praktyczne a jednocześnie bardzo smaczne.

Teresa Soczówka – Stowarzyszenie „Babiniec”

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij