ROGALIKI JURAJSKIE
1.Składniki:
- 1 kg mąki
- 340 ml mleka
- 5 dag drożdży
- 150 g cukru
- 300 g masła
- 4 jaja
- Cukier waniliowy , szczypta soli
2.Przepis:
Mleko zagrzać do temperatury 25 st. i rozprowadzić w nim drożdże, a następnie ok. ? mąki wymieszać i pozostawić do fermentacji na okres 30-60 min. Jaja wymieszać z cukrem, podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru a następnie dodać do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodać sól, cukier waniliowy pozostałą część maki, a na końcu rozpuszczony tłuszcz. Sporządzone ciasto pozostawić do fermentacji. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształt prostokąta. ? powierzchni ciasta pokryć cienką warstwą zmiękczonego masła. Po zaklejeniu boków ciasta wałkować nadając mu kształt prostokąta. Proces wałkowania i składania powtarzać trzykrotnie. Z prostokąta wycinać trójkąty, formować rogaliki nadziewając je powidłami lub marmoladą . Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Na zakończenie rogaliki smarujemy gorącym cukrem zagotowanym w bardzo małej ilości wody.
3.Cechy szczególne potrawy:
Rogaliki Jurajskie znane są w naszych domach od bardzo wielu lat. Niezależnie czy jest to stół ludzi bogatych czy biednych. Przepis znajduje się w bardzo wielu zeszytach naszych gospodyń i jest niezmienny od lat. Nasze Rogaliki Jurajskie przygotowywane są z naturalnych produktów: mąka, jaja, cukier, powidła, masło. Składniki te dostępne są w każdym domu. Są bardzo praktyczne, nadają się na każdą okazję bardziej lub mniej uroczystą a dzieci je wprost uwielbiają. Ich smak jest niepowtarzalny, delikatny, głęboki. Nadają się jako przekąska do szkoły, są niezastąpione w podróży. Są uniwersalne, praktyczne a jednocześnie bardzo smaczne.
Teresa Soczówka – Stowarzyszenie „Babiniec”