„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

ROGALIKI JURAJSKIE

Drukuj

ROGALIKI JURAJSKIE

1.Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 340 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 150 g cukru
  • 300 g masła
  • 4 jaja
  • Cukier waniliowy , szczypta soli

 


2.Przepis:

Mleko zagrzać do temperatury 25 st. i  rozprowadzić  w nim drożdże, a następnie ok. ? mąki wymieszać i pozostawić do fermentacji na okres 30-60 min. Jaja wymieszać z cukrem, podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru a następnie dodać do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodać sól, cukier waniliowy pozostałą część maki, a na końcu rozpuszczony tłuszcz. Sporządzone ciasto pozostawić do fermentacji. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształt prostokąta. ?  powierzchni ciasta pokryć cienką warstwą zmiękczonego masła. Po zaklejeniu boków ciasta wałkować nadając mu kształt prostokąta. Proces wałkowania i składania powtarzać trzykrotnie. Z prostokąta wycinać trójkąty, formować rogaliki nadziewając je powidłami lub marmoladą . Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.  Na zakończenie rogaliki smarujemy gorącym cukrem zagotowanym w bardzo małej ilości wody.

 


3.Cechy szczególne potrawy:

Rogaliki Jurajskie znane są w naszych domach od bardzo wielu lat. Niezależnie czy jest to stół ludzi bogatych czy biednych. Przepis znajduje się w bardzo wielu zeszytach naszych gospodyń i jest niezmienny od lat. Nasze Rogaliki Jurajskie przygotowywane są z naturalnych produktów: mąka, jaja, cukier, powidła, masło.  Składniki te dostępne są w każdym domu. Są bardzo praktyczne, nadają się na każdą okazję  bardziej lub mniej uroczystą a dzieci je wprost uwielbiają. Ich smak jest niepowtarzalny, delikatny, głęboki. Nadają się jako przekąska do szkoły, są niezastąpione w podróży. Są uniwersalne, praktyczne a jednocześnie bardzo smaczne.

Teresa Soczówka – Stowarzyszenie „Babiniec”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest niedziela, 11 maja 2025r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij