MAKOWIEC DROŻDŻOWY

Drukuj

MAKOWIEC DROŻDŻOWY

1.Składniki:

 


2.Przepis:

Zrobić zaczyn z mąki, cukru, drożdży – dodać mąkę, jajka, masło, cukier, mleko. Zostawić do wyrośnięcia. Wałkować na płaty, nakładać przyprawiony mak. Zrolować na rulon. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 45 minut.

Ciasto: 1 kg mąki = 1 kg mąki tortowej + 1 kg mąki krupczatki, 15 żółtek + 1 lub 2 białka, 3 czubate łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 25 dag prawdziwego topionego masła, 1 szklanka mleka, duża szczypta soli. 7-8 dag drożdży. Wykonanie: z 1 szklanki mąki + 1 szklanki mleka + 1 łyżka cukru robię zaczyn i zostawiam w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu dodaję resztę składników, wyrabiam długo, na koniec dodaję małymi porcjami topione  masło.

Mak: 1 szklanka maku + 3 żółtka, 2-3 łyżki cukru, 2-3 łyżki miodu prawdziwego, 1 pełna łyżka kakao, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, piana z białek, a na koniec olejek migdałowy. Mak gotuję ok. 1 h w 2 szklankach mleka – odcedzam po wystudzeniu, mielę 3-krotnie.

 


3.Opis potrawy:

Puszysty i aromatyczny drożdżowiec gości na gołaczewskich stołach od wielu lat. Wykonywany tylko z naturalnych produktów.

 


4.Cechy szczególne potrawy:

Bez konserwantów, długo utrzymuje świeżość.

 

Irena Barczyk – KGW Gołaczewy

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij