MAKOWIEC DROŻDŻOWY
1.Składniki:
- Mak
- Mąka własna
- Masło
- Jajka swojskie
- Mleko od własnej krowy
- Cukier
- Drożdże
2.Przepis:
Zrobić zaczyn z mąki, cukru, drożdży – dodać mąkę, jajka, masło, cukier, mleko. Zostawić do wyrośnięcia. Wałkować na płaty, nakładać przyprawiony mak. Zrolować na rulon. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 45 minut.
Ciasto: 1 kg mąki = 1 kg mąki tortowej + 1 kg mąki krupczatki, 15 żółtek + 1 lub 2 białka, 3 czubate łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 25 dag prawdziwego topionego masła, 1 szklanka mleka, duża szczypta soli. 7-8 dag drożdży. Wykonanie: z 1 szklanki mąki + 1 szklanki mleka + 1 łyżka cukru robię zaczyn i zostawiam w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu dodaję resztę składników, wyrabiam długo, na koniec dodaję małymi porcjami topione masło.
Mak: 1 szklanka maku + 3 żółtka, 2-3 łyżki cukru, 2-3 łyżki miodu prawdziwego, 1 pełna łyżka kakao, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, piana z białek, a na koniec olejek migdałowy. Mak gotuję ok. 1 h w 2 szklankach mleka – odcedzam po wystudzeniu, mielę 3-krotnie.
3.Opis potrawy:
Puszysty i aromatyczny drożdżowiec gości na gołaczewskich stołach od wielu lat. Wykonywany tylko z naturalnych produktów.
4.Cechy szczególne potrawy:
Bez konserwantów, długo utrzymuje świeżość.
Irena Barczyk – KGW Gołaczewy