„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

MAKOWIEC DROŻDŻOWY

Drukuj

MAKOWIEC DROŻDŻOWY

1.Składniki:

  • Mak
  • Mąka własna
  • Masło
  • Jajka swojskie
  • Mleko od własnej krowy
  • Cukier
  • Drożdże

 


2.Przepis:

Zrobić zaczyn z mąki, cukru, drożdży – dodać mąkę, jajka, masło, cukier, mleko. Zostawić do wyrośnięcia. Wałkować na płaty, nakładać przyprawiony mak. Zrolować na rulon. Zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 45 minut.

Ciasto: 1 kg mąki = 1 kg mąki tortowej + 1 kg mąki krupczatki, 15 żółtek + 1 lub 2 białka, 3 czubate łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 25 dag prawdziwego topionego masła, 1 szklanka mleka, duża szczypta soli. 7-8 dag drożdży. Wykonanie: z 1 szklanki mąki + 1 szklanki mleka + 1 łyżka cukru robię zaczyn i zostawiam w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu dodaję resztę składników, wyrabiam długo, na koniec dodaję małymi porcjami topione  masło.

Mak: 1 szklanka maku + 3 żółtka, 2-3 łyżki cukru, 2-3 łyżki miodu prawdziwego, 1 pełna łyżka kakao, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, piana z białek, a na koniec olejek migdałowy. Mak gotuję ok. 1 h w 2 szklankach mleka – odcedzam po wystudzeniu, mielę 3-krotnie.

 


3.Opis potrawy:

Puszysty i aromatyczny drożdżowiec gości na gołaczewskich stołach od wielu lat. Wykonywany tylko z naturalnych produktów.

 


4.Cechy szczególne potrawy:

Bez konserwantów, długo utrzymuje świeżość.

 

Irena Barczyk – KGW Gołaczewy

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest czwartek, 21 listopada 2024r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij