PIEROGI ZE SZPINAKIEM
1. Składniki:
- Mąka, jajka, olej
- Szpinak
- Masło
- Ser owczy/feta/ser krowi/ser biały
- Czosnek
2. Przepis:
Zagniatamy ciasto ręcznie poprzez zmieszanie następujących składników: mąka, olej, jajka, woda. Następnie przygotowujemy nadzienie: szpinak lekko smażymy na maśle z czosnkiem i przyprawami. Czekamy, aż szpinak wystygnie. Wtedy dodajemy rozdrobniony ser feta i ser biały, całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mając już gotowe ciasto i nadzienie przystępujemy do rozwałkowania ciasta i wykrojenia kółek. Robimy to szklanką, lub literatką w zależności od naszych upodobań, a dokładnie jakiej wielkości pierogów oczekujemy. Na każde takie kółeczko nakładamy farsz i sklejamy dokładnie przyciskając palcami brzegi, by nie rozklejały się nam podczas gotowania. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy lekko polane masłem i posypane zieloną cebulką.
3. Cechy szczególne potrawy:
Nasze pierogi wykonujemy zawsze ze świeżych produktów. Wykonywane są metodą tradycyjną domową czyli ręcznie. Dzięki połączeniu nielubianego a jakże wartościowego i bogatego w witaminy i składniki odżywcze szpinaku z kilkoma gatunkami sera i podanie go w postaci smakowicie wyglądających pierogów, pierogi nabierają niesamowitego smaku i są bardzo chętnie zjadane przede wszystkim przez dzieci, młodzież ale również dorosłych. Nasze pierogi różnią się z pewnością od innych, ponieważ wytwarzane w tak tradycyjny domowy sposób – to PIEROGI ROBIONE SERCEM. Zawsze smaczne i zdrowe przyprawiają konsumenta o zawrót głowy, toteż zjadane są zawsze do ostatniej sztuki.
Spółdzielnia Socjalna „Opoka”.