„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

PIEROGI ZE SZPINAKIEM

Drukuj

PIEROGI ZE SZPINAKIEM

1. Składniki:

  • Mąka, jajka, olej
  • Szpinak
  • Masło
  • Ser owczy/feta/ser krowi/ser biały
  • Czosnek

2. Przepis:

Zagniatamy ciasto ręcznie poprzez zmieszanie następujących składników: mąka, olej, jajka, woda. Następnie przygotowujemy nadzienie: szpinak lekko smażymy na maśle z czosnkiem i przyprawami. Czekamy, aż szpinak wystygnie. Wtedy dodajemy rozdrobniony ser feta i ser biały, całość mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mając już gotowe ciasto i nadzienie przystępujemy do rozwałkowania ciasta i wykrojenia kółek. Robimy to szklanką, lub literatką w zależności od naszych upodobań, a dokładnie jakiej wielkości pierogów oczekujemy. Na każde takie kółeczko nakładamy farsz i sklejamy dokładnie przyciskając palcami brzegi, by nie rozklejały się nam podczas gotowania. Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy lekko polane masłem i posypane zieloną cebulką.

3. Cechy szczególne potrawy:

Nasze pierogi wykonujemy zawsze ze świeżych produktów. Wykonywane są metodą tradycyjną domową czyli ręcznie. Dzięki połączeniu nielubianego a jakże wartościowego i bogatego w witaminy i składniki odżywcze szpinaku z kilkoma gatunkami sera i podanie go w postaci smakowicie wyglądających pierogów, pierogi nabierają niesamowitego smaku i są bardzo chętnie zjadane przede wszystkim przez dzieci, młodzież  ale również dorosłych. Nasze pierogi różnią się z pewnością od innych, ponieważ wytwarzane w tak tradycyjny domowy sposób – to PIEROGI ROBIONE SERCEM. Zawsze smaczne i zdrowe przyprawiają konsumenta o zawrót głowy, toteż zjadane są zawsze do ostatniej sztuki.

Spółdzielnia Socjalna „Opoka”.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest czwartek, 21 listopada 2024r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij