SER WIEJSKI BIAŁY

Drukuj

SER WIEJSKI BIAŁY

1. Składniki:


2. Przepis:

Mleko kwaśne dojrzałe zalewamy gorącym mlekiem słodkim. Odstawiamy mieszając, aby się „oważyło”. Po ostygnięciu odcedzamy przez czystą ściereczkę  i przekładamy na sito aby całość obciekła. Wyciągamy, układamy na desce. Gotowe. Smacznego.


3. Cechy szczególne potrawy:

Charakteryzuje go delikatny smak i gładka konsystencja. Ten odżywczy serek przygotowywany jest wyłącznie z naturalnych składników, bez dodatku środków konserwujących. Od lat wykonywany według tej samej receptury z mleka od krów z własnego chowu. Był i jest podstawowym składnikiem takich potraw jak pierogi, naleśniki, kopytka czy serniki.

Danuta Kuś – KGW Gołaczewy

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij