„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

„BIGOS LASKOWSKI” NA CZERWONYM WINIE

Drukuj

1. Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • Ok. 0,5 kg kapusty białej słodkiej
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 0,2 kg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • Liść bobkowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • Suszone podgrzybki, kminek, majeranek
  • Czerwone wino

 


2. Przepis:

Kapustę kiszoną przepłukać, podgotować. Kapustę białą poszatkować, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć na tłuszczu. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Połączyć kapustę, dodać  usmażone mięso i kiełbasę z boczkiem. Dodajemy również wywar  z obgotowanych, suszonych grzybów, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki i też  dodajemy do bigosu. Całość dusimy możliwie długo, podlewając czerwonym winem. Doprawiamy odrobiną kminku, majeranku, soli, pieprzu oraz koncentratu pomidorowego.


3. Cechy szczególne potrawy:

Danie charakterystyczne dla kuchni polskiej. Jest wiele sposobów jego przyrządzania, ale wszystkie opierają się na tych samych podstawowych składnikach, różnią się natomiast dodatkami. Potrawa pikantna, lekko kwaskowo-słodkawy smak, silny zapach wędzonki i dodatek czerwonego wina – uszlachetniającego smak. Niezwykłego smaku dodają również grzyby suszone, zbierane w lasach wokół Pustyni Błędowskiej.

Zdzisława Waszkiewicz – KGW Laski

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest niedziela, 11 maja 2025r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij