„BIGOS LASKOWSKI” NA CZERWONYM WINIE
1. Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- Ok. 0,5 kg kapusty białej słodkiej
- 0,5 kg kiełbasy
- 0,5 kg wieprzowiny
- 0,2 kg wędzonego boczku
- 2 cebule
- Liść bobkowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- 5 dag przecieru pomidorowego
- Suszone podgrzybki, kminek, majeranek
- Czerwone wino
2. Przepis:
Kapustę kiszoną przepłukać, podgotować. Kapustę białą poszatkować, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć na tłuszczu. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Połączyć kapustę, dodać usmażone mięso i kiełbasę z boczkiem. Dodajemy również wywar z obgotowanych, suszonych grzybów, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki i też dodajemy do bigosu. Całość dusimy możliwie długo, podlewając czerwonym winem. Doprawiamy odrobiną kminku, majeranku, soli, pieprzu oraz koncentratu pomidorowego.
3. Cechy szczególne potrawy:
Danie charakterystyczne dla kuchni polskiej. Jest wiele sposobów jego przyrządzania, ale wszystkie opierają się na tych samych podstawowych składnikach, różnią się natomiast dodatkami. Potrawa pikantna, lekko kwaskowo-słodkawy smak, silny zapach wędzonki i dodatek czerwonego wina – uszlachetniającego smak. Niezwykłego smaku dodają również grzyby suszone, zbierane w lasach wokół Pustyni Błędowskiej.
Zdzisława Waszkiewicz – KGW Laski