1. Składniki:
2. Przepis:
Kapustę kiszoną przepłukać, podgotować. Kapustę białą poszatkować, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć na tłuszczu. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Połączyć kapustę, dodać usmażone mięso i kiełbasę z boczkiem. Dodajemy również wywar z obgotowanych, suszonych grzybów, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki i też dodajemy do bigosu. Całość dusimy możliwie długo, podlewając czerwonym winem. Doprawiamy odrobiną kminku, majeranku, soli, pieprzu oraz koncentratu pomidorowego.
3. Cechy szczególne potrawy:
Danie charakterystyczne dla kuchni polskiej. Jest wiele sposobów jego przyrządzania, ale wszystkie opierają się na tych samych podstawowych składnikach, różnią się natomiast dodatkami. Potrawa pikantna, lekko kwaskowo-słodkawy smak, silny zapach wędzonki i dodatek czerwonego wina – uszlachetniającego smak. Niezwykłego smaku dodają również grzyby suszone, zbierane w lasach wokół Pustyni Błędowskiej.
Zdzisława Waszkiewicz – KGW Laski