„BIGOS LASKOWSKI” NA CZERWONYM WINIE

Drukuj

1. Składniki:

 


2. Przepis:

Kapustę kiszoną przepłukać, podgotować. Kapustę białą poszatkować, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, smażyć na tłuszczu. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Połączyć kapustę, dodać  usmażone mięso i kiełbasę z boczkiem. Dodajemy również wywar  z obgotowanych, suszonych grzybów, a grzyby kroimy na mniejsze kawałki i też  dodajemy do bigosu. Całość dusimy możliwie długo, podlewając czerwonym winem. Doprawiamy odrobiną kminku, majeranku, soli, pieprzu oraz koncentratu pomidorowego.


3. Cechy szczególne potrawy:

Danie charakterystyczne dla kuchni polskiej. Jest wiele sposobów jego przyrządzania, ale wszystkie opierają się na tych samych podstawowych składnikach, różnią się natomiast dodatkami. Potrawa pikantna, lekko kwaskowo-słodkawy smak, silny zapach wędzonki i dodatek czerwonego wina – uszlachetniającego smak. Niezwykłego smaku dodają również grzyby suszone, zbierane w lasach wokół Pustyni Błędowskiej.

Zdzisława Waszkiewicz – KGW Laski

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij