„BAKSALORKI NA MLEKU” PO PODLIPIAŃSKU
1. Składniki:
ziemniaki, sól, mleko
2. Przepis:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć (najlepiej przez tetrową pieluchę). Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, przyprawić solą, dokładnie wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości monety 50 gr) i wrzucać do gotującej się wody osolonej. Gotować w małej ilości wody, później część wody odcedzić, a uzupełnić gorącym mlekiem.
3. Cechy szczególne potrawy:
Trudno wyobrazić sobie życie i codzienne posiłki bez ziemniaków. Spożywamy je pod wieloma, rozmaitymi postaciami. Przepis na naszą potrawę jest bardzo „stary”, ale wciąż popularny i ciągle zaskakuje swoim smakiem.
Zofia Dąbek – KGW Podlipie