„BAKSALORKI NA MLEKU” PO PODLIPIAŃSKU

Drukuj

1. Składniki:

ziemniaki, sól, mleko


2. Przepis:

Ziemniaki obrać, zetrzeć  na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć (najlepiej przez tetrową pieluchę). Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, przyprawić solą, dokładnie wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości monety 50 gr) i wrzucać do gotującej się wody osolonej. Gotować w małej ilości wody, później część wody odcedzić, a uzupełnić gorącym mlekiem.


3. Cechy szczególne potrawy:

Trudno wyobrazić sobie życie i codzienne posiłki bez ziemniaków. Spożywamy je pod wieloma, rozmaitymi postaciami. Przepis na naszą potrawę jest bardzo „stary”, ale wciąż popularny i ciągle zaskakuje swoim smakiem.

Zofia Dąbek – KGW Podlipie

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij