„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

PASZTET CHŁOPSKI Z SOCZEWICY

Drukuj

PASZTET CHŁOPSKI Z SOCZEWICY

1. Składniki:

  • 25 dag zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • Warzywa-2 marchewki, 1 seler
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju, plus olej do wysmarowania foremki
  • 0,5 łyżeczki kolendry, sól, pieprz, papryka do smaku, zioła (bazylia i inne)
  • Bułka

2. Przepis:

Posiekać cebulę. Do dużego garnka wlać 3 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę, a potem zmiażdżony czosnek.

Dodać starte warzywa, soczewicę, wodę i  zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i przez ok. 20-30minut gotować soczewicę do miękkości. Zdjąć garnek z płyty grzewczej, odcedzić nadmiar płynu.

Zmiksować soczewicę (ewentualnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków) dodać żółtka, mleko, kolendrę i natkę pietruszki, namoczoną bułkę. Jeszcze raz zmiksować całość na gładką masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i innymi przyprawami. Białka ubić na sztywno, dodać do masy-wymieszać.

Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć aluminiową folią albo pergaminem. Przełożyć pasztet do formy. Przykryć aluminiową folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Pod koniec usunąć z wierzchu folię.

Gdy pasztet będzie zwarty i przyrumieniony, wyjąć z piekarnika. Pozostawić (w formie) do ostygnięcia.

Zimny pasztet wyjąć z formy i pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2cm.


3. Cechy szczególne potrawy:

Pasztet jest bardzo delikatny, smaczny a równocześnie łatwy do przygotowania. Alternatywa dla mięsa. Zaspokaja potrzeby energetyczne organizmu, przy wykonaniu nawet ciężkiej pracy. Bogaty w białko , nie zawiera cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, neutralizuje toksyny. Soczewica zawiera wiele wartości odżywczych: żelazo, błonnik, kwas foliowy, wapń, potas, skrobię. Ewenementem jest jej wpływ na układ nerwowy. Nie zawiera tłuszczu, co odróżnia go od typowych domowych pasztetów z udziałem mięsa.

Tomasz Korczyński - Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic „Dłubnia u źródeł”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest czwartek, 21 listopada 2024r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij