ŻÓŁTY SMAK GLANOWA

Drukuj

1. Składniki:


2. Przepis:

Ser pokruszyć dodać do mleka gotować razem ok. 10 minut. Przecedzić przez durszlak, włożyć do garnka do rozpuszczonej margaryny. Doprawić ciągle mieszając, dodać sodę i dalej mieszać aż masa urośnie. Dalej mieszać póki masa nie opadnie. Gorącą masę wlać do pojemniczków plastikowych, wyjąć jak stężeje. Do smaku można dodać: szczypiorek, szynka, świeża papryka.


3. Cechy szczególne potrawy:

Jest to produkt wykonany z ekologicznych składników, nie posiada konserwantów. Zaletą  tego sera jest wyśmienity smak. Wykonany jest w gospodarstwie domowym. Recepturę żółtego sera moja mama otrzymała ze szkoły przyklasztornej w Imbramowicach, a następnie przekazała mnie. Udoskonaliłam ją jedynie o szczyptę Vegety, która daje wyrazistszego koloru.

Irena Niemiec  – KGW Glanów

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij