ŻÓŁTY SMAK GLANOWA
1. Składniki:
- 2 kg sera białego
- 1 margaryna
- 2 lub 3 żółtka
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżeczki sody
- 0,5 l mleka
- 2 pazurki czosnku
- Vegeta na kolor
- 1 łyżeczki papryki słodkiej
2. Przepis:
Ser pokruszyć dodać do mleka gotować razem ok. 10 minut. Przecedzić przez durszlak, włożyć do garnka do rozpuszczonej margaryny. Doprawić ciągle mieszając, dodać sodę i dalej mieszać aż masa urośnie. Dalej mieszać póki masa nie opadnie. Gorącą masę wlać do pojemniczków plastikowych, wyjąć jak stężeje. Do smaku można dodać: szczypiorek, szynka, świeża papryka.
3. Cechy szczególne potrawy:
Jest to produkt wykonany z ekologicznych składników, nie posiada konserwantów. Zaletą tego sera jest wyśmienity smak. Wykonany jest w gospodarstwie domowym. Recepturę żółtego sera moja mama otrzymała ze szkoły przyklasztornej w Imbramowicach, a następnie przekazała mnie. Udoskonaliłam ją jedynie o szczyptę Vegety, która daje wyrazistszego koloru.
Irena Niemiec – KGW Glanów