ZUPA Z ZIELONKAMI Z PIASKÓW PUSTYNI
1. Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki, 2 pietruszki
- 1 seler, 1 por, 2 cebule
- Liść laurowy, ziele angielski
- Sól, pieprz do smaku
- Zielona pietruszka, koper, grzyby zielonki
- 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki
2. Przepis:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę, pora kroimy w kawałki, gotujemy dodajemy liść laurowy, ziele i przyprawy: sól, pieprz – do smaku. Po ok. 10 minutach dodajemy grzybki (większe możemy przekroić, mniejsze wrzucamy w całości). Dodajemy zieloną pietruszkę i koper. Z masła i mąki robimy zasmażkę.
3. Cechy szczególne potrawy:
Zupa jest dietetyczna, lekka i zdrowa.
Halina Makarewicz – KGW Klucze