ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
1. Składniki:
- 1 l wody
- 2 kostki rosołku drobiowego
- 2 serki topione (bez żadnych przypraw)
- 2 sztuki ogórków świeżych (długie)
- Przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie)
- Koper zielony
- Małe muszelki (makaron)
2. Przepis:
Zagotować wodę, wrzucić rosołki i przyprawy. Ogórki umyć, utrzeć na tarce na grubych oczkach, również wrzucić do wywaru. Następnie w ciepłej wodzie rozprowadzić serki topione aż uzyskają konsystencję śmietany, wlać do wywaru i zagotować. Osobno ugotować makaron. Podawać 2-3 łyżki muszelek zalanych jedną chochelką zupy, posypana zielonym koperkiem.
3. Cechy szczególne potrawy:
Zupę wyróżnia smak świeżych zielonych ogórków.
„Jagodzianki” KGW Jaroszowiec