ZUPA – KREM ZIEMNIACZANY JAROSZOWIECKI
1. Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 40 dag boczku
- 15 dag marchwi
- 2 łyżki oliwy (oleju)
- Natka pietruszki
2. Przepis:
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę, osuszyć. Marchewkę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać tłuszcz, wsypać ziemniaki, marchewkę – smażyć 10 minut. Wlać wywar, gotować do miękkości. Boczek pokroić w paski lub kostkę, wysmażyć na chrupko. Warzywa i ziemniaki zmiksować blenderem. Dodać boczek i posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem (według smaku). Podawać z kromeczkami świeżego chleba lub tostami potartymi czosnkiem.
3. Cechy szczególne potrawy:
Mały koszt, wspaniały smak, samo zdrowie!
KGW „Jagodzianki”