ŻUREK Z KLOPSIKIEM „GOŁACZEWSKI”
1. Składniki:
- Żeberka
- Boczek wędzony
- Żurek
- Ogórki kiszone
- Pieczarki
- Cebula
- Koperek
- Przyprawy: sól, majeranek, pieprz, Vegeta, czosnek
2. Przepis:
Ugotować wywar z żeberek na żur, dodać wszystkie przyprawy (żur, sól, majeranek, pieprz, vegetę, czosnek). Mięso z żeberek wkroić dodać do żuru. Na koniec dodajemy wysmażony boczek z cebulką, ogórki kiszone, pieczarki. Zabielamy zupę śmietaną. Klopsiki z mięsa mielonego gotujemy, łączymy z żurkiem, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżym koperkiem.
3. Cechy szczególne potrawy:
Pyszna zupa o wyjątkowym składzie, znana tylko gospodyniom z Gołaczew. Jej charakterystyczną cechą jest wyjątkowy kwaskowy smak, który zawdzięcza dodatkowi żurku i ogórków kiszonych. Klopsiki sprawiają, że jest bardzo syta a pieczarki i koperek doskonale uzupełniają tą niezwykłą kompozycję smaku i zapachu.
Anna Głąb – KGW Gołaczewy