ŻUREK DWORSKI
1. Składniki:
- 1 kg mąki „żurek”
- 2 gałki czosnku
- 5 l wody
- Skórka razowego chleba
2. Przepis:
Do dużego szklanego lub kamionkowego naczynia, wsypać mąkę „żurek”, zalać przegotowaną ciepłą wodą, dodać obrany czosnek oraz skórkę z chleba razowego i odstawić na 4-6 dni do ukiszenia. Można na jego bazie gotować żur biały, zalewajkę, może być dodatkiem do barszczu czerwonego.
3. Cechy szczególne potrawy:
Żurek Kluczewski od początku do końca jest wytwarzany przez nas samych. W swoim składzie nie ma żadnych środków ulepszających smak ani też przedłużających trwałość produktu. Jest zdrowy jako dodatek do tradycyjnych zup, powoduje u dzieci zwiększony apetyt, wpływa na lepsze trawienie, posiada naturalne bakterie wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Jest naturalnie kwaśny bez dodatkowych substancji zakwaszających. Przepis na zakwas podany powyżej przekazywany jest z dziada pradziada następnym pokoleniom.
Teresa Soczówka - Stowarzyszenie „Babiniec”