„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

ZIEMNIAKI Z KOTŁA

Drukuj

1. Składniki:

  • Ziemniaki
  • Kiełbasa, boczek wędzony
  • Buraki ,cebula ,marchewka
  • Przyprawy : liść laurowy ,ziela angielskie , sól ,pieprz
  • Tłuszcz tj. smalec

2. Przepis:

Wszystkie składniki kroimy: ziemniaki, buraki, cebulę, marchewkę w  plastry a kiełbasę i boczek w kostkę. Do garnka na sam spód dajemy trochę tłuszczu a potem układamy składniki warstwowo jak na zapiekankę. Po dobrym zabezpieczeniu garnka   aby do środka nie dostał się dym pieczemy  na wolnym ogniu ok. 1 godz.  Podajemy na liściu kapusty.


3. Cechy szczególne potrawy:

Jest to potrawa znana od bardzo dawna . Całe pokolenia wychowują się na ziemniakach z kotła. Jesienią ,kiedy już są dostępne ziemniaki po wykopkach prawie we wszystkich domach w  naszym  regionie  jest wspólne pieczenie ziemniaków. Jedni przyniosą ziemniaki , drudzy kawałek kiełbasy itd. Ziemniaki przygotowuje się wspólnie. Potem piecze na ognisku w specjalnym garnku tylko do tego przeznaczonym. Oczywiście po upieczeniu wszyscy biesiadnicy się częstują .  Kilkadziesiąt lat temu takie garnki ludzie sami sobie robili, ponieważ nie można było ich kupić w żadnym sklepie.  Tradycja pieczenia ziemniaków z kotła jest bardzo rozpowszechniona na naszym terenie. Nikt nie wyobraża sobie jesieni bez wspólnego pieczenia ziemniaków z kotła .Tradycja ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Na pewno przetrwała pomimo zmieniającego się świata, ponieważ jest to potrawa bardzo smaczna, robi się ją wspólnie przez co  mieszkańcy integrują się ze sobą.

Teresa Soczówka – Stowarzyszenie „Babiniec”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest czwartek, 21 listopada 2024r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij