ZIEMNIAKI Z KOTŁA
1. Składniki:
- Ziemniaki
- Kiełbasa, boczek wędzony
- Buraki ,cebula ,marchewka
- Przyprawy : liść laurowy ,ziela angielskie , sól ,pieprz
- Tłuszcz tj. smalec
2. Przepis:
Wszystkie składniki kroimy: ziemniaki, buraki, cebulę, marchewkę w plastry a kiełbasę i boczek w kostkę. Do garnka na sam spód dajemy trochę tłuszczu a potem układamy składniki warstwowo jak na zapiekankę. Po dobrym zabezpieczeniu garnka aby do środka nie dostał się dym pieczemy na wolnym ogniu ok. 1 godz. Podajemy na liściu kapusty.
3. Cechy szczególne potrawy:
Jest to potrawa znana od bardzo dawna . Całe pokolenia wychowują się na ziemniakach z kotła. Jesienią ,kiedy już są dostępne ziemniaki po wykopkach prawie we wszystkich domach w naszym regionie jest wspólne pieczenie ziemniaków. Jedni przyniosą ziemniaki , drudzy kawałek kiełbasy itd. Ziemniaki przygotowuje się wspólnie. Potem piecze na ognisku w specjalnym garnku tylko do tego przeznaczonym. Oczywiście po upieczeniu wszyscy biesiadnicy się częstują . Kilkadziesiąt lat temu takie garnki ludzie sami sobie robili, ponieważ nie można było ich kupić w żadnym sklepie. Tradycja pieczenia ziemniaków z kotła jest bardzo rozpowszechniona na naszym terenie. Nikt nie wyobraża sobie jesieni bez wspólnego pieczenia ziemniaków z kotła .Tradycja ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Na pewno przetrwała pomimo zmieniającego się świata, ponieważ jest to potrawa bardzo smaczna, robi się ją wspólnie przez co mieszkańcy integrują się ze sobą.
Teresa Soczówka – Stowarzyszenie „Babiniec”