„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

WINO RÓŻANO – MALINOWE ZNAD DŁUBNI

Drukuj

WINO RÓŻANO – MALINOWE ZNAD DŁUBNI

1.Składniki:

  • 1 l płatków róży konfiturowej
  • 3 l owoców malin
  • 10 l wody
  • 2 kg cukru
  • 2 dag drożdży winnych

 


2.Przepis:

Wino robi się z płatków róży konfiturowej oraz malin. Z rozwiniętych kwiatów róży zbiera się same płatki odcinając białe końcówki (zawierają goryczkę) choć niektórzy preferują lekko goryczkowy smak wina. Płatki zbiera się w słoneczny dzień po obeschnięciu rosy, deszczu. Najlepiej do przewiewnego naczynia (kosz łubianka). Torby foliowe są bezużyteczne, gdyż w ciepły dzień na słońcu płatki błyskawicznie się zaparzają, tracąc aromat. Zebrane płatki wolne od zanieczyszczeń typu: piasek, owady, zielone części roślin i środki kwiatów, przekłada się do dużego „balona” 10 litrowego.

Owoce malin bez szypułek, dodajemy do płatków i zalewamy wodą w balonie. Woda powinna mieć temperaturę około 60°C.

Tak przygotowaną mieszankę płatków i malin z wodą przykrywa się i pozostawia do ostygnięcia do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając (najlepiej drewnianą łyżką).

Potem dodaje się cukru , w zależności od projektowanej mocy wina i szczepi drożdżami. Całość zamykamy korkiem z  osadzoną w nim rurką fermentacyjną. Fermentacja burzliwa trwa około 2-3 tygodni. Po miesiącu wino się klaruje i jest gotowe do odciągu. Po tym czasie zlewa się je do butelki i umieszcza w chłodnym miejscu (piwnica). Wino nadaje się do leżakowania.

Zarówno balon z winem, jak i butelki, do których zostało zlane dobrze jest owinąć czarnym materiałem , w każdym bądź razie należy je trzymać z dala od światła, zwłaszcza słonecznego.

 


3.Cechy szczególne wina:

Wino różano-malinowe to jeden z najwspanialszych w smaku trunków o niezwykle ujmującym aromacie. Charakteryzuje się pięknym malinowym aromatem z nutką płatków różanych. W smaku wytworne, wyważone dobrą kwasowością. Subtelne i delikatne wino z ciekawego siedliska położonego nad Dłubnią. Posiada właściwości lecznicze, przeciwgrypowe, rozgrzewające. Tak przygotowane wino ma działanie napotne i rozgrzewające. Należy wypijać około2 kieliszki przy pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia.

Wino domowej roboty jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, jeśli spożywamy je w umiarkowanej ilości. Warto wypróbować sprawdzony przepis na wino i zrobić wrażenie na gościach, podejmując ich własnym trunkiem.

 

Tomasz Korczyński - Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic „Dłubnia u źródeł”

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest środa, 27 listopada 2024r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij