MEDALIONY ZIEMNIACZANE
1. Składniki:
- Ziemniaki
- Ser żółty
- Jaja
- Przyprawy według własnego smaku
- Mąka i bułka tarta do obsypania
- Olej do smażenia na patelni
- Sos czosnkowy lub ketchup łagodny według gustu
2. Przepis:
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić na krążki. Ser żółty ostry pokroić w dość grube plastry. Roztrzepać jaja na talerzu. Ziemniaki blanszować 8 minut. Ostudzić, przyprawić według smaku. Pomiędzy dwa plastry ziemniaka włożyć ser, obtoczyć w mące, jajach i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać polane ketchupem lub sosem czosnkowym.
3. Cechy szczególne potrawy:
- mały koszt potrawy
- szybkość wykonania
- niesamowity smak
- można spożywać na gorąco i na zimno
- smak potrawy dobrać według własnego gustu: na ostro lub łagodnie
„Jagodzianki” KGW Jaroszowiec