SUSKIE ZIEMNIAKI DUSZONE NA ŻEBERKACH
1. Składniki:
- 2 kg żeberek
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg marchwi
- Natka pietruszki
- 0,5 kg cebuli
- Sól, pieprz, przyprawy do smaku
- 0,25 l piwa
- Przyprawa do żeberek, liście kapusty
2. Przepis:
Żeberka wędzimy w przyprawie, gdy będą miękkie polewamy piwem. Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy.
W garnku układamy warstwami: ziemniaki, marchew, cebula, natka, żeberka, każdą warstwę przyprawiamy i tak do wypełnienia garnka.
Całość przykrywamy liśćmi z kapusty.
3. Cechy szczególne potrawy:
Szczególną cechą tego dania są żeberka o wyjątkowym smaku, oraz łatwość wykonania tej potrawy.
W naszej miejscowości ludność od wieków zajmowała się sadzeniem ziemniaków, hodowali również tuczniki dla własnych potrzeb. Każdy gospodarz potrafił wykonać własne wyroby wędliniarskie, potrzebne do jedzenia dla rodziny. Do tej pory wieś Sucha znana jest z doskonałych wyrobów wędliniarskich.
Marzena Kot – KGW Sucha