ZALEWAJKA
1. Składniki:
- 150 ml żurku dworskiego
- 0,8 kg ziemniaków
- 0,2 kg kiełbasy
- 2 l wody
- 1 wiązka koperku
- Jarzyny: 1 sztuka marchewki, 1 sztuki pietruszki, 1 sztuki selera, 3 sztuki cebuli
- Przyprawy: sól, pieprz
2. Przepis:
Zalewajka musi być sporządzona tuż przed spożyciem .Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy je aż będą miękkie. Następnie dodajemy przesmażoną kiełbasę oraz boczek . Żurek wlewamy na samym końcu. Bardzo ważne jest właściwe dobranie przypraw, aby smak był nie za kwaśny i nie za mdły.
3. Opis potrawy:
Nasza zalewajka smakuje bez wyjątku wszystkim . Ma oryginalny kwaskawy smak. Jest wytwarzana z samych naturalnych. Posiada właściwości lecznicze, ponieważ czasami gotuje ją się specjalnie dla małych dzieci na pobudzenie apetytu. Jest gotowana na bazie oryginalnego żurku .Cieszy się bardzo dużym powodzeniem ze względu na swe walory smakowe, oryginalność oraz walory lecznicze. Zalewajka gotowana jest na naszym terenie od zawsze. Jest to potrawa sporządzona na bazie Żurku Dworskiego. Jest potrawą jednogarnkową , łatwą do przygotowania, z tego też powodu znajdywała się i znajduje na wszystkich stołach naszego regionu. Recepturę oraz sposób jej wykonania przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Każda gospodyni domowa umie ją sporządzić. W żadnych przepisach kulinarnych nie znajdziemy opisu naszej zalewajki. Jest przypisana wyłącznie do naszego regionu i tylko u nas znana. U nas się mówi tak
„O zalewajko ty zup królowo,
Kto Cię nie kocha nie chowa się zdrowo„
Teresa Soczówka - Stowarzyszenie „Babiniec”