„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

ZALEWAJKA

Drukuj

1. Składniki:

  • 150 ml żurku dworskiego
  • 0,8 kg ziemniaków
  • 0,2 kg kiełbasy
  • 2 l wody
  • 1 wiązka koperku
  • Jarzyny: 1 sztuka marchewki, 1 sztuki pietruszki,  1 sztuki selera, 3 sztuki cebuli
  • Przyprawy: sól, pieprz

2. Przepis:

Zalewajka musi być sporządzona tuż przed spożyciem .Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy je aż będą miękkie. Następnie dodajemy  przesmażoną kiełbasę oraz boczek . Żurek wlewamy na samym końcu. Bardzo ważne jest właściwe dobranie przypraw, aby smak był nie za kwaśny i nie za mdły.


3. Opis potrawy:

Nasza zalewajka smakuje bez wyjątku wszystkim . Ma oryginalny kwaskawy smak. Jest wytwarzana z samych naturalnych. Posiada właściwości lecznicze, ponieważ czasami gotuje ją się specjalnie dla małych dzieci na pobudzenie apetytu.  Jest gotowana na bazie oryginalnego żurku .Cieszy się bardzo dużym powodzeniem ze względu na swe walory smakowe, oryginalność oraz walory lecznicze. Zalewajka gotowana jest na naszym terenie od zawsze. Jest to potrawa sporządzona  na bazie Żurku Dworskiego. Jest potrawą jednogarnkową , łatwą do przygotowania, z tego też powodu znajdywała się i znajduje na wszystkich stołach naszego regionu. Recepturę oraz sposób jej wykonania przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Każda gospodyni domowa umie ją sporządzić. W żadnych przepisach kulinarnych nie znajdziemy opisu naszej zalewajki. Jest przypisana wyłącznie do naszego regionu i tylko u nas znana. U nas się mówi tak

„O zalewajko ty zup królowo,
Kto Cię nie kocha nie chowa się zdrowo„

Teresa Soczówka -  Stowarzyszenie  „Babiniec”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest czwartek, 21 listopada 2024r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij