ZIEMNIAKI NADZIEWANE
1. Składniki:
- 2 kg ziemniaków średniej wielkości
- 50 dag białego sera
- Szklanka śmietany
- Cebula, pęczek szczypiorku, sól
- Zielona papryka,
- Puszka tuńczyka w oliwie
- Pół szklanki majonezu
- Pęczek posiekanej dymki
2. Przepis:
Umyte ziemniaki gotujemy w łupinach lub pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Nadzienie z tuńczyka: paprykę oczyszczamy, drobno kroimy w kostkę, tuńczyka odsączamy, rozdrabniamy widelcem, to samo z dymką- kroimy drobno, dodajemy majonez, sól i trochę miąższu wydrążonego z przekrojonych ziemniaków. Nadzienie z sera: 50dag białego sera utrzeć ze śmietaną, wymieszać z drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem oraz solą, dodać trochę przestudzonego miąższu ziemniaka.
3. Cechy szczególne potrawy:
Tanie, szybkie. Produkty do tej potrawy każda gospodyni znajdzie w swojej lodówce i przydomowym ogródku. Danie to smakuje wybornie.
Zofia Pasek – KGW Zagórowa