KAPUŚNIAK PIELGRZYMA
1. Składniki:
- 2 szt. białej kapusty
- 20 dag ziemniaków
- 3 l bulionu
- 15 dag marchwi
- 7 dag pietruszki
- 5 dag selera
- 2 liście laurowe
- 15 dag cebuli
- 30 dag kiełbasy
- Majeranek, sól, pieprz, przyprawa w płynie
2. Przepis:
Bulion zagotować, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew pokroić w plasterki, a pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującego się bulionu włożyć ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler i liście laurowe. Gotować 10 minut na średnim ogniu. Białą kapustę posiekać . dodać do gotującej się zupy i gotować 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy i razem smażyć. Następnie dodać do zupy i razem gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać majeranek, przyprawę w płynie, sól i pieprz do smaku.
KGW Bogucin Duży