KIEŁBASA SWOJSKA PIECZONA
1. Składniki:
- 90% chude mięso wieprzowe
- 10% wołowina gulaszowa z młodego bydła
- Pieprz
- Czosnek
2. Przepis:
Mięso wieprzowe i wołowe zmielone w młynku do mięsa, doprawione do smaku pieprzem, czosnkiem (bez soli). Następnie farsz nadziewamy do naturalnych jelit wieprzowych. Kiełbasa wędzona na kijach, w wędzarce opalanej drewnem bukowym, co nadaje jej niepowtarzalny smak, zapach i kolor.
3. Cechy szczególne potrawy:
W odróżnieniu od innych wyrobów wędliniarskich jest to kiełbasa bez dodatku soli (idealna dla osób nie mogących jej spożywać) wyprodukowana metodą tradycyjną bez dodatku konserwantów. Jej cechą charakterystyczną jest również to, że jest sprzedawana na ciepło bez podgrzewania, ponieważ dostarczana jest do sklepów gorąca prosto z wędzarni.
Zakład Przetwórstwa Mięsa E. Barczyk