KLUSKI TLONE
1. Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1 kg grzybów zieleniatek
- Smalec ze skwarkami (z podgardla lub boczku)
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i inne
2. Przepis:
Przesiać mąkę, wsypać do garnka (UWAGA: nie może być emaliowany!), postawić na ogniu i prażyć, mieszając często drewnianą łyżką. Prażyć do momentu, aż mąka nabierze złotego koloru. Grzyby zieleniatki pokroić i gotować z dodatkami: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie inne do smaku. Gorący wywar wlewać pomału do uprażonej mąki, cały czas mieszając, tak żeby utworzyła się brązowa, jednolita, gęsta masa. Wlewamy wywaru tyle „ile przyjmie mąka”. Dobrze smakują podawane ze skwarkami. Smacznego!
3. Cechy szczególne potrawy:
Przepis na dobrze wyglądające i tak samo smakujące kluski ciężko odnaleźć w wysokonakładowych książkach kucharskich, zwłaszcza że uznawane są za potrawę typowo regionalną i charakterystyczną dla naszego regionu, a przede wszystkim gminy Bolesław. Mieszkańcy mogą jedynie smakować kluski podczas organizacji lokalnych festynów i imprez, kiedy to członkinie poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich serwują lokalne potrawy. Ostatnio przepis na kluski tlone znalazł się w publikacji wydanej przez Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu pt. „Specjały spod strzechy”, gromadzącej przepisy zebrane przez bolesławskie KGW.
Barbara Rzońca - Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu