„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

KLUSKI TLONE

Drukuj

KLUSKI TLONE

1. Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 1 kg grzybów zieleniatek
  • Smalec ze skwarkami (z podgardla lub boczku)
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i inne

2. Przepis:

Przesiać mąkę, wsypać do garnka (UWAGA: nie może być emaliowany!), postawić na ogniu i prażyć, mieszając często drewnianą łyżką. Prażyć do momentu, aż mąka nabierze złotego koloru. Grzyby zieleniatki pokroić i gotować z dodatkami: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i ewentualnie inne do smaku. Gorący wywar wlewać pomału do uprażonej mąki, cały czas mieszając, tak żeby utworzyła się brązowa, jednolita, gęsta masa. Wlewamy wywaru tyle „ile przyjmie mąka”. Dobrze smakują podawane ze skwarkami. Smacznego!


3. Cechy szczególne potrawy:

Przepis na dobrze wyglądające i tak samo smakujące kluski ciężko odnaleźć w wysokonakładowych książkach kucharskich, zwłaszcza że uznawane są za potrawę typowo regionalną i charakterystyczną dla naszego regionu, a przede wszystkim gminy Bolesław. Mieszkańcy mogą jedynie smakować kluski podczas organizacji lokalnych festynów i imprez, kiedy to członkinie poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich serwują lokalne potrawy. Ostatnio przepis na kluski tlone znalazł się w publikacji wydanej przez Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu pt. „Specjały spod strzechy”, gromadzącej przepisy zebrane przez bolesławskie KGW.

Barbara Rzońca - Centrum Kultury im. Marii Płonowskiej w Bolesławiu

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”

Operacja pn. Prowadzenie i aktualizacja strony internetowej www.nadbialaprzemsza.org.pl
na potrzeby przygotowania LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”  na lata 2014-2020
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy w ramach poddziałania „Wsparcie przygotowawcze”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Przewidywane wyniki operacji: włączenie społeczności lokalnej w przygotowanie LSR Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Nad Białą Przemszą”.

Dzisiaj jest czwartek, 21 listopada 2024r.. Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Nad Białą Przemszą", Copyright by ITCOM 2013

Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jeśli akceptujesz cookie na tej stronie, kliknij