SMALEC JURAJSKI GOTOWANY
1. Składniki:
- Mięso wieprzowe
- Podgardle
- Słonina
- Sól, pieprz prawdziwy, zioła prowansalskie
- Ziele angielskie, liście laurowe, jarzynka
- Cebula, czosnek
2. Przepis:
Mięso, słoninę i podgardle pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą by zakryć produkty. Gotować na wolnym ogniu 4 godz. bez przykrycia. Po rozgotowaniu pałką rozbić wszystko i odstawić. Następnego dnia podgrzać dodając przyprawy do smaku. Gotować ok. 3 godzin na wolnym ogniu. Przed końcem gotowania dodać 1 lub 2 całe cebule i pokrojony w kostkę czosnek.
3. Cechy szczególne potrawy:
Smalec różni się od innych techniką wykonania, jest lekkostrawny, mogą go spożywać dzieci i osoby starsze.
Halina Widełka – KGW Ryczówek